MIQUEL PALOU Un any més, la iniciativa conjunta de la conselleria d´Economia, Hisenda i Innovació i de la conselleria d´Educació i Cultura, ens permet gaudir aquests dies de la Fira de la Ciència, esdeveniment que permet a tota la ciutadania atracar-se d´una forma senzilla i lúdica al coneixement científic. Sens dubte, la Fira -que enguany també tendrà el seu espai a Eivissa durant el mes de maig- ajuda a divulgar alguns dels fonaments bàsics de la ciència entre el públic en general i atreu la curiositat dels més petits mitjançant un espai on es fa possible un intercanvi de idees i d´experiències.
D´altra part, durant aquest mes d´abril, i a una carpa instal·lada a la Plaça d´Espanya, es presenta una exposició que permet, alhora, aproximar-se a la història de la ciència a les Illes Balears, gaudir d´una col·lecció de fotografies amb contingut científic i conèixer el perfil dels principals museus i centres de ciència de l´Estat. Precisament, el tema central de la Fira de la Ciència que enguany serveix com a fil conductor dels continguts que es presenten als distints estands és la simulació d´un Museu de la Ciència i de la Tècnica de les Illes Balears (MUCTIB).
El fet de poder disposar d´aquest Museu tendria una importància cabdal a la nostra comunitat, atès que les darreres tendències quant a la divulgació científica i tecnològica, van en la direcció d´afavorir un intercanvi permanent entre els distints àmbits de la ciència, de forma que la seva activitat resulti un complement vàlid de l'educació formal tant per als joves com per a la gent més gran i, també, amb la finalitat de contribuir que la cultura científica pugui arribar a tenir el seu lloc dins la nostra societat.
El MUCTIB podria, per exemple i entre d´altres nombroses activitats, convocar premis i concursos relacionats amb la ciència, assumir el comissariat d´exposicions itinerants i permanents i, en definitiva, convertir-se en el cau on fos possible apropar a la ciutadania els professionals més experts en els diversos àmbits de la ciència amb la finalitat d´explicar qüestions que ens afecten a tots a la vida quotidiana: els aliments transgènics, la clonació, el canvi climàtic, les energies alternatives, la colonització de l´espai, les noves tecnologies de la comunicació, les malalties que haurem d´afrontar durant aquest segle, la química dels nous materials...
Tanmateix, la recuperació i catalogació del nostre patrimoni d´estris, instruments, bibliografia..., que hagi pogut tenir relació amb el quefer científic hauria de ser una tasca prioritària. En aquest sentit, Les aportacions de les apotecaries més antigues, laboratoris professionals, petites indústries, estacions enològiques, meteorològiques o de telègrafs, biblioteques, col·leccions particulars i públiques..., resultarien inestimables.
El passat mes de novembre, la conselleria de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Mallorca va assumir el patrocini d´un seminari per tractar quin model de museu seria el més convenient per a les nostres Illes. Gairebé un centenar de persones de diversos àmbits -universitari, col·legis professionals, món educatiu en general, representants d´entitats relacionades amb la ciència, particulars, etc.- participaren en l´activitat i consideraren, entre d´altres opinions, que donada la nostra realitat geogràfica sembla que la idea més convenient és la d´un MUCTIB en xarxa.
La idea del museu en xarxa es relaciona, d´una banda, amb els aspectes d´organització i gestió i de l´altra amb les possibilitats que ofereix la web. A més, les limitacions pròpies de les cultures minoritàries, de les petites comunitats, es poden tractar de compensar amb un important suport de les TIC. Un aspecte fonamental serien les decisions relatives a la implantació territorial del MUCTIB. En aquest sentit, és clara la necessitat de la seva presència a les Pitiüses, Menorca i Mallorca, a través de l´estructura i organització que es consideri més adient.
Alguns dels possibles museus que es podrien integrar a la xarxa serien un Museu de l´aigua, a Sa Pobla, un Museu del vi, un Museu de l´oli, un Museu del calçat, el Museu que l´Ajuntament d´Alcúdia té en projecte ubicar a l´antiga central tèrmica de Gesa, mostrant cadascun d´ells determinades innovacions que s´han generat, condicionades sovint per la realitat i les limitacions imposades per la insularitat. La Llei 4/2003 de 26 de març, de museus de les Illes Balears, que contempla en les seves disposicions generals l´ordenació dels sistemes museístics en xarxes d´àmbit insular, hi donaria cobertura legal.
Però el nostre hauria de ser un museu modern i "especial", que no es trobés enlloc més, i que respongués de forma clara a la nostra realitat insular, esdevenint un recurs educatiu a l'abast de tota la nostra comunitat, juntament amb la resta de museus, la nostra arquitectura, biblioteques, casals de cultura, galeries d´art, centres d'oci i esplai... Tot això permetria millorar de forma significativa l´oferta cultural del nostre turisme, que podria enriquir-se amb l'organització d´actes relacionats amb la ciència que resultarien un excel·lent atractiu pels nostres visitants.
Esperem que molt aviat aquest MUCTIB sigui, si més no, una realitat. En aquest sentit, les darreres declaracions als mitjans de comunicació per part del conseller d´Economia, Hisenda i Innovació permeten tenir totes les esperances.
Miquel Palou és secretari de l´Associació d´Amics del Museu de la Ciència i de la Tècnica de les Illes Balears.
Fuente